Dr. Konc János
1944-2023

Fájdalmas döbbenettel hatott ránk a hír, hogy tisztelt és szeretett kollégánk, barátunk Dr. Konc János 2023.május 29-én befejezte földi pályafutását. Engem talált meg az a fájdalmas de elháríthatatlan feladat, hogy a szűkebb értelembe vett szakmai családunk a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság nevében búcsúzzam el Tőled. Végső búcsút venni teljesíthetetlenül nehéz olyan embertől, aki minden idegszálával és élete utolsó pillanatáig azon munkálkodott, hogy annak eredményeként új életek sarjadjanak. Mi mindannyian, akik ennek a családnak a tagjai vagyunk az új életek segítésén dolgozunk teljes megszállottsággal, mint ahogy ezt Dr. Konc János is tette.

Hosszú, munkás életének állomásai közül a fontosabbaknak gondoltak a következők voltak: 

1969-ben szerzett orvosi diplomát Budapesten „Summa Cum Laude” minősítéssel. Szülészet-nőgyógyászat szakvizsgát 1975-ben abszolvált jeles eredménnyel. Az általános szülészeti-nőgyógyászati gyakorlati tevékenysége mellett érdeklődése az asszisztált reprodukció felé irányult. Emiatt tanult és dolgozott Franciaországban, és a Budai Meddőségi Központban végzett szakmai és tudományos munkájának eredményét fémjelzi az Orvostudomány Kandidátusa cím megszerzése 1995-ben. Munkájának elismeréseként számos tudományos és állami kitüntetésben részesült (Batthyány-Strattmann László Díj 2003., Semmelweis Ignác díj 2017.)

1992-től vezette halála napjáig a Budai Meddőségi Centrumot. Ez alatt számos hazai és külföldi tudományos társaság tagja, a MART alapítótagjaként, vezetőjeként is tevékenykedett. Nagy munkabírású gyakorlati IVF-es szakemberként végezve tevékenységét jelentős tudományos publikációs munkát is végzett. Hazai és külföldi tudományos folyóiratokban számos közleménye jelent meg. Magyar és angol nyelven összesen 63, 6 könyvfejezet és könyvrészlet megalkotása fűződik a nevéhez. Tudományos kongresszusokon összesen 191 előadást tartott.

Szakmánk tudományos vezető testületeinek tagjaként, vezetőjeként éveken át végzett hatékony, fáradhatatlan munkát.

 

E hosszú és hihetetlenül tartalmas, eredményes munkának ismerőjeként és olyan emberként búcsúzom itt mindannyiunk nevében, akivel együtt haladtunk ezen az úton az Asszisztált Reprodukció magyarországi kezdetétől fogva. Személyedben nemcsak egy kitűnő, értékes kollégát, hanem a MART egy meghatározó egyéniségét veszítettük el, és úgy gyászolunk mint egy családtagot, és nehezen pótolható barátot.

Mindannyiunk nevében ígérem, hogy megőrzünk emlékezetünkben, de megőriz emlékezetében az a több ezer család, gyermek és felnőtt is akiknek élete és családja nem lenne Nélküled teljes. 

Isten nyugosztaljon! Nyugodjál békében.
Forgács Vince